Tirgu Mures, Romania

Muzica în timp de sărbătoare (Nr.53)

Vă salut dragi cititoare și îmi face plăcere ca și în acest număr al revistei Suflet de femeie să vă pot lăsa un gând care să vă aducă un mai mare înțeles asupra muzicii pe care o ascultăm în această perioadă și în aceste zile de sărbătoare.

Cu toții știm că muzica are un rol atât de important în viața noastră, muzica există peste tot, în toate culturile și sub toate formele, și ne permite să stabilim o conexiune cu ceilalți, care în alte circumstanțe nu ar fi existat. Muzica are un impact foarte mare asupra noastră, inclusiv în activitatea noastră de zi cu zi. S-a descoperit că dopamina, sau „hormonul fericirii” este eliberată și ca reacție la muzica pe care o ascultăm. Mulți dintre noi, ascultând o melodie sau un fragment muzical, am avut anumite senzații, trăiri, amintiri, și de cele mai multe ori am manifestat-o ca pe un mod de închinare înainte lui Dumnezeu, de mulțumire prin cânt.

Muzica creează o adevărată simfonie neuronală, ne activează și modelează creierul în întregime, tocmai de aceea este foarte important să fim atenți și ce muzică ascultăm, ce oferim urechilor și sufletului dar și ce dăm creierului să proceseze?

În introducerea mea despre importanța muzicii, vreau să aduc în atenția voastră muzica pe care o ascultăm în aceste zile de sărbătoare și anume, colindul!

Sărbătorile creștine ale Nașterii Domnului au o semnificație aparte. Ele trezesc stări afective de înaltă sensibilitate și de puternică intensitate, creând o atmosferă de bucurie, de sărbătoare. La acesta contribuie foarte mult și muzica ce se cântă și ascultă, și anume colindul, care înfățișează evenimentul de extraordinară importanță al venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu ISUS. În colinde se restrânge învățătura creștină despre păcatul strămoșesc, întruparea și nașterea Mântuitorului, răscumpărarea oamenilor prin moartea și învierea SA.

Colindele au în centrul lor persoana Mântuitorului nostru Isus Hristos, descriind mai ales întruparea și nașterea Lui cea mai presus de minte, pe care o exprimă în mod simplu, cu sentimentul trăirii unui mare adevăr de credință în Fiul lui Dumnezeu care s-a născut!

Alina Havrisciuc

Colindătorii aduc asemenea îngerilor și păstorilor, vestea Evangheliei din casă în casă, colindatul capătă astfel un aspect prin care te apropii de oameni, evanghelizând. Colindul a fost o Biblie deschisă în vremurile de restriște în care puțini erau cei care știau carte, astfel, colindătorii erau precum și astăzi misionari ai Bisericii, căci prin colinde, ei nu fac decât să relateze cele întâmplate la Betleem, iar cei care-i ascultă primesc în amănunt istorisiri despre Nașterea Domnului.

Cuprinsul colindelor și nu numai, aici putem cuprinde toată muzica creștină, este un adânc teologic, redând cu limpezime adevărul de credință al Evangheliei, în cuvinte simple, însă nu în înțelesuri simpliste, așa că trebuie să înțelegem un mesaj autentic redat printr-o căutare, un mesaj insuflat de sus care nu ar trebui să redea nimic altceva decât adevărul biblic.

Prin mesajul muzicii, a laudelor, Dumnezeu se arată a fi accesibil, se apropie de muritori cu bunăvoință și cu smerită dragoste. Prin aceasta, Dumnezeu nu își pierde din măreția Sa, ci omul devine tot mai apropiat, mai intim cu Creatorul și Mântuitorul său. Aflăm de asemenea, că dragostea Lui nu este desăvârșită doar prin faptul ca S-a întrupat pentru noi și mântuirea noastră, ci și pentru că a arătat nevoie și de dragostea noastră pentru El, căutând-o.

Doresc ca aceste sărbători să-ți pregătească sufletul și mai mult pentru adevărata lor însemnătate. Ca și femei, poate ne pierdem și mai mult în detaliile ce fac sărbătoarea frumoasă, însă nu lăsa din atenția și obiectivul tău adevărata importanță a sărbătorii. Fă din inima ta în aceste sărbători un colind frumos ce aduce vestea cea bună, fii ca și Maria o femeie virtuoasă, ca și păstorii o aducătoare de vestea bună, fii o femeie după voia lui Dumnezeu!