Tirgu Mures, Romania

Nevoia de modele (52)

De-a lungul timpului fetele au învățat de la mamele, mătușile sau bunicile lor cum să vorbească, cum să se poarte, cum să se îmbrace, cum să gătească, să coase, să facă curățenie, cum să crească și ele la rândul lor copii, și cum să devină femei.

Nevoia de modele de femei evlavioase este și astăzi una acută. Fetele caută să vadă în mamele lor un model demn de urmat, iar dacă acesta lipsește, modelul îl vor căuta în lumea laică, în cântărețe, actrițe, vedete de la TV sau în influenceri din mediul virtual. Vor învăța și vor copia viața acestora în vorbire și în purtare, și chiar vor adopta crezul lor despre viață. Lucruri care vor face ca viața tinerei fete să fie schimbată conform modelului urmat.

Cred că această nevoie există, deși înăbușită și ascunsă de tinerele fete, aceasta strigă totuși tare în adâncul sufletelor lor. Scriptura ne învață „… să fim o pildă pentru credincioși în vorbire, în purtare, în dragoste, în credință, în curăție.” (1 Timotei 4:12).

Provocarea mamelor este de a construi poduri de dragoste pentru a ajunge la inima fiicelor lor și nu ziduri de apărare. Aceasta este valabilă și pentru cele care au o soră mai mică, ca și în cazul meu. Să căutăm apropierea, deschiderea și a le cunoaște, a înțelege întrebările și frământările lor și să fim sfătuitoare la nevoie, cu adevărat un ajutor, îndrumător pentru ele. Când ne deschidem sufletul nu putem fi decât vulnerabile, dar dacă e nevoie de acea vulnerabilitate pentru a ajuta un alt suflet de femeie, cred că se merită ca aceasta să fie scoasă la lumină din cochilia ascunsă a inimii.

Larisa Hule

De asemenea primim și învățătura din Tit în care femeilor le este dat mandatul de a învăța pe alte femei cum să se poarte, ce este bine, autocontrolul, hărnicia, bunătatea și cum să-și iubească familia, pentru a fi femei credincioase: „Spune că femeile în vârstă trebuie să aibă o purtare cuviincioasă, să nu fie nici clevetitoare, nici dedate la vin, să înveţe pe alţii ce este bine, ca să înveţe pe femeile mai tinere să-şi iubească bărbaţii şi copiii, să fie cumpătate, cu viaţa curată, să-şi vadă de treburile casei, să fie bune, supuse bărbaţilor lor, pentru ca să nu se vorbească de rău Cuvântul lui Dumnezeu.” (Tit 2:3-5).

De trecut în revistă sunt câteva exemple de femei din Scriptură care au fost modele pentru alte femei, precum soacra Naomi pentru Rut și verișoara Elisabeta pentru Maria.

Exemple de femei ale credinței din România ca Lidia Șchiopu, dar și Ligia Seman care a plecat la ceruri vara aceasta, au învățat multe alte femei să trăiască după modelul cristic.

Cine poate fi un model pentru alte femei? O mamă pentru fiica ei biologică, o soră mai mare pentru sora mai mică, o mătușă, cumnată, verișoară, bunică sau soacră. O mamă spirituală precum o învățătoare-lider la grupele de studiu biblic, o scriitoare, o conferențiară poate avea ucenice.

Binecuvântate sunt fetele / femeile care au modele de urmat în viață. Binecuvântată am fost eu și multe alte femei care am avut-o aproape drept model de urmat pe valoroasa scriitoare, Ligia Seman. Ea a fost o femeie a credinței, a evlaviei și a slujirii dedicate Dumnezeului Adevărat. Viața ei m-a modelat și inspirat să trăiesc tot mai mult în asemănare cu Hristos, luptând pentru credință, căutând Adevărul din Cuvânt și dând soluții din Cuvânt în împrejurările vieții: „Pomenirea celui neprihănit este binecuvântată.” (Proverbe 10:7).

De aceea, caută să fii o femeie credincioasă, o femeie care zidește cu dragoste relații și inimi frânte, o femeie cu o trăire curată care învață și inspiră și alte femei să trăiască în curăție, asemenea modelului nostru suprem, Domnul Isus.

Caută să fii un model de femeie sfântă pentru această generație care se îndreaptă înspre lume.

Larisa Hule, Oradea