Tirgu Mures, Romania

Comorile din planurile mici (Nr.53)

Atunci când ne apropiem de finalul unui an și de începutul altuia, avem tendința naturală de a ne face planuri de viitor, dar și de a ne uita în urmă, pentru a observa dacă am atins obiectivele pe care ni le-am stabilit cu un an înainte.

Nu știu voi cum sunteți, dar personal simt uneori o presiune de „a fi în rând cu lumea” și de a-mi contura planuri mărețe pentru anul care urmează. Apoi, când îmi dau seama că nu reușesc să ating ceea ce oricum doar o super-femeie ar putea atinge, mă lupt cu gânduri de autoacuzare, de vinovăție și de inferioritate. De parcă bifarea unor realizări de pe lista „de făcut” mi-ar da mai multă valoare și m-ar face mai vrednică de a fi iubită sau apreciată.

Planurile mari sunt bune. Planurile mari sunt frumoase. Planurile mari sunt de dorit, iar cele care le ating sunt vrednice de toată admirația. Dar planurile mari nu sunt totul.

Poate că în anul care a trecut ai dat naștere unui copil și acest lucru te-a împiedicat să finalizezi citirea integrală a Scripturii așa cum ai fi vrut.

Poate că încă te lupți cu o depresie urâtă și cea mai mare realizare din ultima vreme a fost că ai ieșit din casă arătând prezentabil. Sau poate că în vara aceasta ar fi trebuit să te căsătorești, dar totul s-a rupt mult prea brusc. Și nimic din ce ți-ai închipuit că vei face cu viitorul soț nu s-a materializat.

Poate că în anul viitor vei experimenta despărțirea de cineva drag și acest lucru va face să îți fugă pământul de sub picioare pentru o vreme. Poate că nu vei intra la facultatea mult dorită. Sau nu îți vei găsi locul de muncă pentru care te rogi de atâta timp. Poate că nu îl vei cunoaște pe cel care îți va fi soț. Sau nu vei rămâne însărcinată. Poate, poate, poate… Dar, cu toate aceste „poate”, vreau să rămâi cu următorul mesaj:

Lucrurile mărunte pe care reușești să le faci sunt adevărate comori, atunci când nu poți face altceva decât lucruri mărunte.

Nu ai reușit să citești toată Biblia? Dar ai putut rosti zilnic o mică rugăciune! Nu vei ajunge să vizitezi vreo țară exotică? Dar vei avea harul să privești apusuri colorate în mii de nuanțe! Nu ai avut parte de cea mai spectaculoasă nuntă? Dar ai adus în fiecare zi zâmbetul pe chipul unei persoane dragi prin simpla ta existență. Nu vei reuși să te muți la casă nouă? Dar vei avea sute de ore în care vei simți lângă tine căldura celui iubit în nopțile tăcute.

Alexandra Pencea

Nu ai ajuns să ai mii de urmăritori pe Instagram? Dar, printr-o singură postare, ai schimbat în bine cursul vieții cuiva. Nu vei reuși să scapi de kilogramele în plus rămase după naștere? Dar vei avea parte de îmbrățișările unui pui de om care se va bucura de fiecare părticică pufoasă de pe trupul tău.

Draga mea, nici nu ne dăm seama cât de binecuvântate suntem! Lăsându-ne înecate de frustrările planurilor mărețe neîmplinite, uităm să ne bucurăm de micile realizări care ne fac viața frumoasă și palpitantă.

Pentru anul care a trecut, te rog din suflet să nu te acuzi dacă ceva nu a mers conform planului. Urmărește să îți amintești de micile perle presărate pe ici-colo, printre scutece schimbate, podele măturate sau cursuri lecturate.

Pentru anul care ne stă înainte, îndemnul meu este următorul: Alege să vezi comoara ascunsă în fiecare zâmbet sau privire, în fiecare scurtă rugăciune sau verset ascultat din Biblia audio. Alege ca planul tău măreț pentru anul care vine să fie acela de a te bucura de mărgăritarele realizărilor neînsemnate!